Bursa Yakınlarında Denize Girilebilecek Yerler
Tarih boyunca önemli bir şehir olmuş olan Bursa, ülkemizin kuzeybatısında Marmara Denizi’nin güneydoğusunda yer alıyor. Camii, medrese, han gibi mimari yapılarıyla, Batı Anadolu’nun en yüksek dağı olan Uludağ’ıyla, Uluabat ve İznik Gölü ile, Nilüfer Çayı, Göksu gibi akarsularıyla Bursa ülkemizin en büyük şehirlerinden biri.
Bursa'da yüzmek için nereye gidelim?
Bursa; güneyde Uludağ’ın sert iklimine rağmen kuzeyde yumuşak ve ılık bir iklime sahip. Temmuz – Eylül arasındaki en sıcak aylarda Bursa’da denize girilebilir. Bursa’nın Mudanya, Karacabey ve Gemlik ilçelerinin denize kıyısı var. Bursa’nın kuzeyinde Marmara Denizi 135 kilometrelik bir kıyı şeridi oluşturuyor. Ayrıca İznik Gölü de yüzmek için tercih edilebilir. Bursa’nın göl sahilleri de 180 kilometreyi buluyor.
Mudanya
Marmara Denizi’nin bir girintisi olan Gemlik Körfezi, Mudanya’nın kuzeyinde. Karayolu ve deniz yolu ile İstanbul ve çevresinden ya da Ankara yolu üzerinden ilçeye ulaşılabilir. Bursa ile Mudanya arası yaklaşık 30 kilometre. Eğerce Halk Plajı, Eşkel Halk Plajı, Zeytinbağı Halk Plajı, Kumyaka Halk Plajı, Burgaz Halk Plajı, Burgaz Altınkum Halk Plajı, Kızılay Kampı Mudanya’da denize girilebilecek yerler.
Eğerce Halk Plajı
Eğerce sahiline gitmek için; Karacabey yolu üzerindeyken Mudanya – Trilye yol tabelasını görünce sağa doğru içeri girin, yaklaşık 10 - 15 kilometre kadar devam ettikten sonra karşınıza bir yol ayrımı çıkacak. Bu yol ayrımından sonra sol tarafa dönerseniz Eğerce’ye ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 6 - 7 kilometre sonra sizi güzel bir sahil karşılayacak. Denizi ilk gördüğünüz yerde değil de daha ileride girerseniz daha sakin bir ortam bulabilirsiniz.
Eşkel Halk Plajı
Eşkel’e gitmek için Eğerce’ye giderken kullandığımız rotayı kullanacağız. Karacabey yolu üzerinde, Mudanya – Trilye yol tabelasını gördükten sonra sağa doğru içeriye girin. 10 - 15 kilometre kadar devam edin. Ama bu sefer yol ayrımı çıkınca sağ taraf dönün. Eşkel’in denizi hemen derinleşmiyor ve kumluk.
Zeytinbağı Halk Plajı
Zeytinbağı Halk Plajı Trilye Limanı yanında. Mudanya ilçesinden araçla yaklaşık 15 dakikada Trilye’ye gelebilirsiniz. Bildiğiniz gibi Trilye; Rum evleri, bahçeleri ve tarihiyle ünlü. Deniz keyfinin yanında bu güzellikleri de görme imkanınız var.
Kumyaka Halk Plajı
Eski adı Siği olan köyün Mudanya’ya uzaklığı yaklaşık 5 kilometre. Mudanya’nın batısında yer alıyor. Balıkçı barınaklarıyla, yapısıyla Kumyaka tam bir balıkçı köyü.
Burgaz Halk Plajı ve Burgaz Altınkum Halk Plajı
Yeni ismi Güzelyalı olan Burgaz küçük bir kasaba olmasına rağmen; siteleri, restoranları, parklarıyla özellikle haftasonları insanların denize girmek için tercih ettiği yerlerden biri. Mudanya’dan yürüyerek köye ulaşılabilir. Burgaz Halk Plajı ve Burgaz Altınkum Halk Plajı yazın serinlemek için gidilen plajlar.
Kızılay Kampı
Kızılay Kampı, Bursa Kızılay Şubesi’ne ait. Kampta yaz boyunca kamp etkinlikleri yapılıyor. Kızılay bu kampta gençleri ağırlıyor. Mudanya’ya yaklaşık 9 kilometre uzaklıktaki kampın sahilinden de denize girmek isteyenler yararlanabiliyor.
Gemlik
Mudanya – Yalova yolu üzerinden ulaşılabilecek ilçenin arazisini Gemlik Körfezi’ni çevreleyen dağların körfeze dönük yamaçları oluşturuyor. Üç tarafı dağlarla kuşatılmış ilçenin yalnızca batısının Marmara Denizi’ne kıyısı var. Gemlik Bursa’ya 33 kilometre mesafede bulunuyor. Gemlik’te denize girmek için; Kurşunlu Sitelerönü Halk Plajı, Kumsaz Halk Plajı, Gemsaz Halk Plajı, Hasanağa İzcilik Kampı, Küçükkumla Orman Kampı, Büyükkumla Halk Plajı, Kırcaali İzcilik Kampı ve Narlı Halk Plajı tercih edilebilir.
Kurşunlu Sitelerönü Halk Plajı
Kurşunlu Sitelerönü Halk Plajı 12 kilometrelik sahile sahip. Kurşunlu Yat Limanı’nın yanındaki sahilin bir kısmı plaj olarak düzenlenmiş ve yazın denize giriliyor.
İsmi gibi geniş kumsala sahip olan plaj, yeniden düzenlenmiş ve sosyal tesisiyle rağbet gören bir plaj özelliği kazanmış.
Gemsaz Halk Plajı
Gemlik’in güneybatısında yer alıyor. Denizinin dışında kumsalının güzel manzarası için de Gemsaz Halk Plajı’na gidilebilir.
Hasanağa İzcilik Kampı
Gemlik merkezden kuzeybatı istikametine doğru giderseniz Hasanağa Gençlik ve İzcilik Eğitim Merkezi Kampı Plajı’na ulaşabilirsiniz.
Küçükkumla Orman Kampı
Küçükkumla Orman Kampı, Kumla köyünde bulunuyor.
Büyükkumla Halk Plajı
Büyükkumla Halk Plajı ise Kumla köyünde sahil sitelerinin ilerisinde.
Kırcaali İzcilik Kampı
Düzenli bir plaja sahip olmasıyla dikkat eden çeken Kırcaali İzcilik Kampı deniz için gidilecek rotalardan biri olabilir.
Narlı Halk Plajı
Gemlik’ten sonra Kumla’ya doğru ilerleyip, Kumla’yı geçip Armutlu yoluna girdikten sonra Karacaali’den sonra karşınıza Narlı köyü çıkacak. Burada sakin sessiz bir deniz tatili yapılabilir.
Karacabey
Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümündeki ilçe Bursa’nın 70 kilometre batısında yer alıyor. Bursa - Çanakkale, Bursa - Balıkesir ve İzmir karayollarının kavşak noktasında yer aldığı için rahatlıkla ulaşılabilir. Bursa ile Karacabey arası yaklaşık olarak 69 kilometre. Yeniköy Halk Plajı, Malkara Halk Plajı ve Kurşunlu Halk Plajı Karacabey’in plajları.
Yeniköy Halk Plajı
Yeniköy tarafı biraz rüzgarlı ve dalgalı. Yeniköy’e Karacabey’den 32 kilometrelik bir yolculukla ulaşılabilir.
Yeniköy’ün içinden geçen yol takip edilerek 2 kilometre sonra Malkara’ya ulaşılabilir.
Kurşunlu Halk Plajı
Kurşunlu köyünün kahvesinde bir kahve içtikten sonra plajında denize girebilirsiniz. Kurşunlu köyü, Malkara’dan 8 kilometre sonra.
İznik Gölü
İznik Gölü, Orhangazi ilçesinin doğusunda yer alıyor. İstanbul yolu üzerinden Orhangazi İznik istikametinden ya da Ankara yolu üzerinden Orhangazi’ye ulaşılabilir. Orhangazi Halk Plajı, Darka Tatil Köyü, İnciraltı Mevki Halk Plajı ve Göllüce Halk Plajı göl kıyısında yüzülebilecek yerler. Bu noktalarda yerli halk ve çevreden gelenler kafa dinliyor ve keyifli zaman geçiriyor.
Yüzmek için komşu şehirlere gidin
Bursa’da bulunan bu yerlerin dışında Bursa’ya yakın olan ve günübirlik gidilebilecek yerler de mevcut. Yalova ve Balıkesir Bursalılar’ın özellikle gittiği, denize girdiği şehirler. Yalova’ya 1 saat gibi bir sürede, Balıkesir’e 2 saatte Bursa’dan gitmek mümkün. Yalova’da pek çok plaj bulunuyor. Armutlu, Çınarcık, Altınova, Çiftlikköy ve Yalova merkez plajlarıyla tatilcileri memnun ediyor. Balıkesir ise Ege Bölgesi’nin dışında Marmara Bölgesi’ndeki plajlarıyla da oldukça rağbet gören bir tatil merkezi. Marmara ve Avşa adaları, Erdek ve Gönen Bursa’dan rahatlıkla ulaşılabilecek yerler.
Yalova
Merkeze en yakın sahil olan Bahçelievler’de Akasya Park Plajı’nda denize girebileceğiniz gibi Yalova’nın batısında doğru giderek buradaki plajlarda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca merkezde Su Ürünleri Plajı ve Halk Plajı da bulunuyor. Çiftlikköy’de halk plajı da deniz için güzel alternatiflerden biri. Yalova Hava Üssü’ne doğru giderseniz sahil sitelerinin plajları denize girmek için uygun. Altınova’nın da suyu denize girmek için güzel. Taşliman Mevkii taraflarında Çınarcık merkeze yakın denize girilecek yerler bulunuyor. Çınarcık’ın batısı dışında Yalı tarafındaki kum plajlar da ziyaretçisi bol olan plajlar. Daha batıya Esenköy’e de deniz için gidilebilir. Armutlu plajlarının kalabalıklığından biraz olsun uzaklaşmak için Dereağzı sahili tercih edilebilir. Armutlu merkezin güneyinden yat limanına doğru giderseniz yine bir kumsal sizi karşılayacak, daha doğuda da denize girilebilir.
Balıkesir
Balıkesir’de Marmara ve Avşa adalarında da deniz keyfi yapılabilir. Kapıdağ Yarımadası’nın zeytin ağaçlarıyla süslü ilçesi Erdek yazlık siteler merkezi. Marmara Bölgesi’nin en temiz deniz bölgeleri arasında bu noktalar da bulunuyor. Gönen’e 26 kilometre uzaklıkta bulunan Denizkent, tesisleri ile güzel bir tatil beldesi.
Ayrıca Balıkesir'de Denize Girilecek Yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.