Datça’da Cennetten Bir Köşe: Karaincir Koyu
Dünyaca ünlü koylara ve plajlara ev sahipliği yapan Datça’ya yolunuz düşerse; adeta cennetten bir köşe olan Karaincir Koyu’nu mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Karaincir Koyu
Karaincir Koyu, yolu Datça’ya düşen herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında geliyor. Yarımadanın Akdeniz tarafında olan bu koyun, ilçe merkezine uzaklığı 15 kilometredir. Marmaris yolu üzerine konumlanan Karaincir Koyu’nun denizi sığ, kumsalı ise incedir. Deniz yavaş yavaş derinleşir. Koy, bu özellikleri sayesinde özellikle çocuklu ailelerin uğrak yeri haline gelmiş durumda. Koy etrafındaki tesislerle yeme, içme ve konaklama gibi ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz.
Datça’ya Nasıl Gidilir? Datça Ulaşım
Datça’ya giden tatilciler genellikle karayolunu tercih ediyor. Bunun sebebi ise, havaalanı kullanıldıktan sonra yine karayolu ile gidilecek 160 kilometre yani 3 saatlik bir mesafenin olmasıdır. Hem hava yolu hem de karayolunu kullanmak istemeyen tatilciler, ya kendi araçlarıyla ya da otobüsler ile yola çıkıyor. Bodrum’dan Datça’ya geçen tatilciler ise sadece 2,5 saat süren deniz yolculuğu ile Datça’ya ulaşabiliyor.
Datça, Marmaris’e 70, Muğla’ya 125, İzmir’e 355, Ankara’ya 708, İstanbul’a ise 882 kilometre uzaklıktadır.
Karaincir Koyu’na Nasıl Gidilir?
Datça’nın muhteşem koyu Karaincir’e Aktur ve Karaincir minibüsleri ile düzenli ulaşım sağlanıyor.
Datça’da Mutlaka Görülmesi Gereken Koylar
Datça Yarımadası’nın çevresinde tam tamına 52 adet koy yer alıyor. Bu koylardan bazıları dik kayalarla bazıları ise güzel kumsallarla çevrili. Koyların bir kısmı oldukça uzun kumsallara sahipken, bir kısmının önünde küçük adacıklar bulunuyor. Tüm koyların ortak yönü ise tertemiz ve berrak denize sahip olmaları.
Datça’daki koylar, yarımadanın hangi tarafında olduğuna göre Ege Koyları veya Akdeniz Koyları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ege denizine bakan tarafta; Gökçeler Bükü, Küçük Çatı, Büyük Çatı, Kızılağaç, Alavara, Çakal, Damlacık, Mersincik, Murdala ve İskandil koyları yer alıyor. Akdeniz’e bakan kısımda ise, Palamut Bükü, Akvaryum, Akça Bük, Kuru Bük, Ova Bükü, Hayıt Bükü, Kızıl Bük, Domuz Bükü, Kargı, Karaincir, Sarı Liman, Kara Bük, Çiftlik, Kuruca Bük, Günlücek ve Lindos koyları bulunuyor.
Datça’daki Akdeniz Koyları
Çiftlik Koyu: Datça Yarımadası’nın güneydoğusunda yer alan Çiftlik Koyu, ilçenin en büyük tatil sitesi olan Aktur Tatil Sitesi’ne ev sahipliği yapıyor. Koyun kumsalı çok güzel ama Çiftlik Koyu’nun daha çok Aktur Tatil Sitesi sakinlerine hizmet ettiğini söylemeliyiz. Datça merkez ve Aktur’dan hareket eden minibüsler ile Çiftlik Koyu’na kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor. Arka tarafı tamamen çamlıklarla kaplı olan bu koyda ziyaretçilerin her türlü ihtiyacına cevap veren tesisler bulunuyor.
Kuruca Bük: Aktur Tatil Sitesi’ne 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan Kuruca Bük’ününçevresi okaliptüs ağaçları ile çevrili. Bu koy da ağırlıklı olarak Aktur Tatil Sitesi’nin sakinlerine hizmet veriyor diyebiliriz.
Kargı Koyu: Datça’nın merkezine 3 kilometre uzaklıkta olan bu koya yürüyerek ulaşmak mümkün. Doğal güzelliği ve sakinliği ile dikkat çeken bu koy, kuzey ve güneybatı rüzgarlarına kapalı. Plajı çakıllı olan koyda, tatilcilerin her türlü ihtiyaçlarına cevap veren tesisler ile küçük bir yat çekek yeri bulunuyor. Kargı Koyu’na belediyeye ait halk otobüsleri ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Ova ve Hayıt Bükleri: Datça’ya bağlıMesudiye Köyü’nde yer alan bu iki koy birbirine çok yakın. İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bu koyların her ikisinde de konaklama, yeme ve içme tesisleri bulunuyor. Hayıt Bükü'nün plajı kum, Ova Bükü’nünki ise çakıl-kum karışımı bir yapıya sahip. Her iki koya da ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile ulaşım sağlanabiliyor.
Palamutbükü: Datça Yarımadası’nın en ünlü plajlarından biri olan Palamutbükü, ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yer alıyor. Palamutbükü’nün uzun plajı çakıl ve kum karışımı bir yapıya sahip. Plaj boyunca tatilcilerin ihtiyaçlarına cevap veren kafe ve restoranlar mevcut. Plajın batısında yatlar ve balıkçı tekneleri için bir barınak bulunuyorken, iç tarafta ise Datça’nın ünlü badem ağaçları yer alıyor. Koyun biraz açığında da yerleşim olmayan küçük bir ada bulunuyor. Palamut Bükü’ne ilçe merkezinden hareket eden minibüsler ile gidebilirsiniz.
Akvaryum Koyu: Palamut Bükü’nün sadece 1 kilometre doğusunda olan Akvaryum Koyu, suyunun berraklığıyla ünlü. Küçük olan bu koyda yüzmenin ayrı bir keyif olduğunu söylemeliyiz. Denizde biraz vakit geçirdikten sonra gölge bir yer arasanız, koyun hemen yanındaki çam ağaçlarının gölgesine veya piknik alanlarına sığınabilirsiniz.
Domuzbükü: Buraya ilçe merkezinden deniz yoluyla 45 dakikalık bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Yolculuk için Datça Limanı’ndan küçük bir balıkçı teknesi kiralayabilir ya da Knidos yönüne yapılan tekne turlarına katılabilirsiniz. Güney haricinde tüm rüzgarlara kapalı olan Domuzbükü’nün plajı kum ve çakıl karışımı bir yapıya sahip. İçerisinde bungalovlardan oluşan küçük bir de konaklama tesisi barındıran bu koy, günübirlik gezi yapan teknelerin yüzme molası verdikleri yerlerden biridir.
Datça’nın Ege Koyları
Murdala Koyu: Datça ilçe merkezine 38 kilometre uzaklıkta bulunan Murdala Koyu, en yakınında bulunan Cumalı Köyü’ne 10 kilometre mesafededir. Etrafı çam ve sandal ağaçları ile kaplı olan bu koya yakın düzlüklerde ise zeytin ve incir bahçeleri bulunuyor. Koya giderken, Cumalı Köyü’nden sonra toprak yoldan ilerlemek gerekiyor. Murdula Koyu’nun sahilinin bir bölümü kum diğer bölümü ise kayalıktır.
Çatı Koyları: Küçük Çatı Koyu ve Büyük Çatı Koyu’ndan oluşan bu koylar, Gökova Körfezi’ndeki Bördübed Limanı’nın içinde adeta bir “S” çiziyor. Birer doğal liman olan bu koylara ulaşım sadece denizden sağlanıyor. Tabii ulaşım zorluğu, koyların doğal şekilde korunmasına katkıda bulunmuş. Koylara en fazla 2 tekne sığabiliyor. Her iki koyun da çevresi çam ve günlük ağaçlarıyla kaplı. Koy içerisinde ise yürüyüş alanları bulunuyor. Koylara karadan ulaşım olmadığı için konaklama tesisi bulunmuyor. Her iki koyda da deniz olabildiğince sakin.
Datça’nın Muhteşem Plajları
Yolunuz Datça’ya düştüğünde bölgede çok sayıda plaj olduğunu göreceksiniz. Eğer gitmeden gezi programı hazırlayanlardansanız, şimdi sıralayacağımız plajları mutlaka not etmelisiniz.
İşte Datça’nın ünlü plajları…
Hastanealtı Plajı: İlçe merkezindeki Öğretmenevi’nin doğusunda yer alan Hastanealtı Plajı, genellikle arka tarafında bulunan devlet hastanesinin adıyla anılıyor. Merkeze yakınlığı sebebiyle oldukça kalabalık olan plaj, kum ve çakıl karışımı bir yapıya sahip. Bölgenin popüler yerlerinden biri olan bu plajın etrafında çok sayıda konaklama, yemek ve içme tesisleri bulunuyor.
Kızlanaltı Plajı: Sörf tutkunlarının en sevdiği yerlerden biri olan Kızlanaltı Plajı, her zaman rüzgarlı bir bölge. Oldukça iyi bir kumsala sahip olan Kızlanaltı Plajı’na Karaincir ve Aktur dolmuşları ile ulaşılabilir.
Güllük Plajı: İri kumlu bir kumsala sahip olan bu plaj, çabuk derinleşmesi sebebiyle, iyi derecede yüzme bilenler tarafından tercih ediliyor.
Kumluk Plajı: İlçe merkezinde yer alan Kumluk Plajı, Öğretmenevi ile Cumhuriyet Meydanı arasında konumlanmış durumda. Burayı özel kılan şey ise, hem deniz tabanının hem de plajının kum olması. Deniz oldukça sığdır, bu nedenle küçük çocukları olan aileler hiç tereddüt etmeden bun plajı tercih edebiliyor. Plaj çevresinde tatilcilerin ihtiyaçlarına cevap veren çok sayıda yeme ve içme tesisi bulunuyor. Gün sonunda plaj sakinleşince restoranlar masalarını plaja doğru çıkarıyor. Bu durum tatilcilere denizle iç içe bir akşam yemeği vaat ediyor.
Taşlık Plajı: Datça Limanı ile Ilıca arasında yer alan Taşlık Plajı, çakıl ve kum karışımı bir yapıya sahip. Plajda, liman tarafındaki kayaların içinden çıkan ve denize akan tatlı su, bu kısımda az tuzlu bir alan oluşturuyor.
Azganlı Plajı: Tertemiz denizi ile dikkatleri üzerine çeken Azganlı Plajı’nı “küçük ve şirin” şeklinde tanımlayabiliriz.
Bu yaz yolu Datça’ya düşen herkese şimdiden iyi tatiller dileriz.